Johanna på sjukhuset
Johanna Fagerdahl gick från två års arbetslöshet till jobb. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio

Landstingets satsning för arbetslösa ungdomar fortsätter

Johanna "Jag fick se en hjärna för ett tag sen"
3:59 min

Idag presenterade Landstinget Blekinge resultatet av projektet 100 Nya Möjligheter som startade för två år sen. Tillsammans med Arbetsförmedlingen fick ett hundratal ungdomar jobba inom Landstingets olika verksamheter under sexmånadersperiod. Nu fortsätter projektet.

Totalt 102 ungdomar fick söka till projektet genom vanliga arbetsintervjuer. Av dessa har 4 nu en tillsvidareanställning och 30 har en tillfällig anställning på minst sex månader. 16 har fått sommarvikariat och, eller en timanställning på landstinget. 3 slutade i förtid, 31 slutade efter projektanställningen och 18 är fortfarande kvar i projektet då det kom igång senare än väntat.

Projektet fortsätter
Tanken med projketet har varit att ge de som har deltagit en inblick i arbetslivet, få arbetslivserfarenhet och inspiration till att vilja utbilda sig. Några av arbetsuppgifterna har varit sjukvårdsbiträde, kanslister och servicepersonal. Jenny Malmörn är projektsamordnare och har sett hur den fasta personalen har mjuknat.

– I början var många lite misstänksamma och undrade hur det här skulle fungera men under tiden har ryktet spridit sig och många chefer är jättenöjda nu, säger hon.

Den stora förändringen i det nya projektet är att det kommer att vara A-kassegrundande.

Ska få se en obduktion
Johanna Fagerdahl är 22 år och en av de som ingått i projektet. Efter två års arbetslöshet var hon nervös inför intervjun och trodde inte hon skulle få vara en del av projektet. Men det blev hon och då öppnades många dörrar till vad hon kan tänkas bli, samtidigt som hon har fått vara med om en del.

– Jag har fått se många organ kan jag säga. Jag fick sen en hjärna för ett tag sen och det har nog inte många gjort. Ska även få vara med på en obduktion här framöver, vilket känns läskigt men ändå kul.

Nu har hon bestämt sig för att plugga vidare till medicinsk sekreterare. Hon säger att det är ett stort steg för henne att nu veta vad hon vill. 

Finansiering
Kostnaden för 100 Nya Möjligheter har beräknats till 5.926.00 kr per år varav 3.511.500 kr är bidrag från FINSAM och Arbetsförmedlingen. Den övriga kostnaden har landstinget stått för. Man beräknar att Nya Möjligheter ska kosta ungefär detsamma per år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".