Mona Toft med Kurt som bor på Mariegården i Svängsta. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
1 av 3
Undersköterskan Mona Toft med Kurt som bor på Mariegården i Svängsta och gillar att gå ut.
Monica Jönsson enhetschef Mariegården Svängsta. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
2 av 3
Monica Jönsson enhetschef på Mariegården visar de punkter man arbetar efter.
Markeringstavla över utevistelsen på Mariegården i Svängsta. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
3 av 3
Markeringstavla som visar att alla får gå ut minst två gånger i veckan.

Promenader går före städning hos äldre i Svängsta

Att gå ut ska bli lika naturligt som att duscha eller städa
1:19 min

Efter att alla gamla på Mariegården i Svängsta nu får gå ut två gånger i veckan mår de betydligt bättre. De sover och äter bättre och använder mindre lugnande mediciner.

Receptet är mer utevistelse, det kan vara promenader, titta på naturen eller bara rulla en boll.

Och Kurt som bor på Mariegården är nöjd.

– Det är skönt, man känner sig mycket piggare på något vis, säger han.

Dricka kaffe ute
Sedan i höstas har de anställda på Mariegården arbetat med ett projekt för att befrämja hälsa, sömn och välbefinnande. Och utevistelsen kan också bestå i att dricka kaffe ute när vädret blir finare eller spela boule eller titta på växter och djur.

Många av de 20-talet boende på Mariegården lider av demens och projektet har förutom mindre lugnande också lett till att de boende sover och äter bättre.

Bättre stuktur
Det har också lett till en bättre struktur på arbetet och ett bättre samarbete personalen emellan för att hinna gå ut med alla, säger Mona Toft som är ett av språkrören för det nya sättet att arbeta. Och blir det stressigt får annat som till exempel städning vänta.

– Mätningar vi har gjort har visat att det verkligen förändrats, för det här med att gå ut ska bli lika naturligt som att få duschat eller städat, säger hon.

Bara början
Och projektet är bara början på ett kontinuerligt förändringsarbete som införts av landstinget och kommunerna genom Blekinge kompetenscentrum. Och nästa steg som börjar redan i maj blir att skapa bättre trivsel vid måltiderna, enligt enhetschefen Monica Jönsson.

– Vi kommer att köra på med det nu direkt efter så vi ligger med några kugghjul året runt så vi ska upprätthålla detta alltid, säger Monica Jönsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".