Kvinna med brunt hår i hästsvans
Socialchef i Karlskrona Anette Gladher. Foto: Jörgen Ragnarson/TT

400 större barnutredningar pågår i Karlskrona

Anmälningar hinns inte med.
1:31 min

Karlskronas socialsekreterare måste chansa och välja bort var femte anmälan om barn som far illa. De hamnar i den växande hög som inte utreds inom lagens två veckor.

– Det är väl självklart att det är allvarligt,säger Anette Gladher är socialchef i Karlskrona.

Bara i december hamnade 30 barn i den där "Jag-hinner-inte-just-nu-högen". Barn där grannar, bekanta, skola eller polis larmat om att allt inte står rätt till. Max två veckor får det ta för socialförvaltningen att göra en så kallad förhandsbedömning. Ett barn fick vänta så länge som 38 dagar innan något hände.

Thomas Mehralizade som är chef för Inspektionen för vård och omsorg i Sydsverige säger att en konsekvens är att samhällets skyddsnät inte fungerar.

Efter mordet på Yara i våras har oroliga anmälningar vällt in. Just nu pågår 400 större barnutredningar i Karlskrona. Nära 100 av dem har tagit längre tid än vad lagen tillåter. Enligt färska beräkningar på kommunen skulle det krävas att tio erfarna socialsekreterare satt ett helt år för att beta av de här 400 barnutredningarna.

Socialtjänsten bad i höstas Karlskronas ledande politiker om tio nya tjänster men fick nej.

– Vår situation har inte förändrats sen dess. Det behovet som vi då utifrån att stärka upp barn- och ungdomsvården redovisade där gäller ju fortfarande, säger Anette Gladher.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".