Närbild på Magnus Larsson. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.

Kommunalrådet: Trodde man klarade lagstiftningen i hygglig utsträckning

"Måste titta på det här igen"
6:57 min

– Jag ska diskutera situationen i socialtjänsten med förvaltningen omgående. Det säger kommunalrådet Magnus Larsson (C) i Karlskrona gällande uppgifterna om att socialförvaltningen inte klarar att utreda barn i laglig tid.

Magnus Larsson säger att han inte visste hur illa det var.

– De signalerna jag har fått är att man ändå med nöd och näppe har klarat lagstiftningen i hygglig utsträckning, säger han.

Just nu pågår 400 större barnutredningar i Karlskrona. Nära 100 av dem har tagit längre tid än de fyra månader som lagen tillåter. Och i de fall där någon har gjort en så kallad orosanmälan måste en förhandsbedömning göras inom två veckor. Där bryter man mot lagen i vart femte fall.

Enligt beräkningar i höstas skulle det behövas tio nya socialsekreterare och förvaltningen har begärt 40 miljoner kronor extra bara för att klara att följa lagen, men politikerna tyckte att 25 miljoner fick räcka.

För bara en vecka sedan sa socionomernas fackrepresentant Mikael Wickström att mer pengar måste till för att man inte ska fortsätta att bryta mot lagen.

– Är det så att man inte kan lösa de här akuta allvarliga ärendena som det är idag så är det klart att vi måste titta vidare på det här, säger Magnus Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".