tabletter och kapslar Foto: Henrik Montgomery/TT
Narkotikaklassade tabletter och kapslar blir allt vanligare bland tullens beslag. Foto: Henrik Montgomery/TT

Smuggling av farliga läkemedel ökar

"Populärt att använda"
1:25 min

Tullen i Blekinge beslagtog förra året rekordmånga narkotikaklassade tabeltter och kapslar. Och mängden beslagtagen alkohol ökade med 1 500 procent.

Under flera år har tullen inte hittat särskilt mycket narkotikaklassad medicin, men 2013 hände något och beslagen stannade på just över 94 000 kapslar och tabletter. Den utvecklingen fortsätter för under fjolåret var man uppe i över 144 000 beslag.

Färre cigaretter
När det gäller cigaretter är trenden den motsatta. Där har siffrorna istället rasat, men varför? Ja det vet i alla fall inte Tullverket.

– Nej det har vi inte hunnit titta på, men vi skiljer oss från övriga landet där beslagen av cigaretter tvärtom ökar, säger Michael Nelander som är chef för tullens brottsbekämpning i Skåne och Blekinge.

Ökning med 1500%
I Blekinge är det inte helt lätt att se trender över beslagen Det blir särskilt tydligt då men ser hur mycket alkohol som tagits. 2013 beslagtog man 480 liter men förra året drog det iväg och det rejält.

– Vid ett och samma tillfälle tog vi omhand 7 400 liter alkohol från en lastbil som kom in i landet via Stillerydshamnen, berättar Michael Nelander.

För den som är road av att räkna ut den ökningen i procent så blir skillnaden mellan 2013 och 2014 års beslag då nära 1500 procent! 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".