Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Höjd skatt sätter krokben för miljösatsningar

Publicerat tisdag 17 februari 2015 kl 05.11
Ökad kostnad på en kvarts miljon"
(1:34 min)
Åkaren PG Persson hoppas att regeringen ska ta bort skatten på biodiesel
Åkaren PG Persson hoppas att regeringen ska ta bort skatten på biodiesel. Foto: Henrik Olsson/ P4 Blekinge

Åkerier har inte råd att satsa på miljövänligt bränsle. Det låga oljepriset och höjd energiskatt på biodiesel sätter käppar i hjulet.

- Vi skulle vilja fortsätta att köra på miljövänlig diesel. Men kan vi inte plocka ut den extra kostnaden från marknaden så kan vi inte gå i bräschen, säger PG Persson, vd för DFDS Logistics Karlshamn AB som ingår i den danska logistikkoncernen DFDS.

Kvarts miljon
Nio av PG Perssons lastbilar drivs med miljövänligt diesel. Övriga 21 bilar är av äldre modell och tankas med smutsig fossil diesel. Planen är att de gamla bilarna ska bytas ut. Totalt minskar då företagets koldioxidutsläpp med omkring 3000 ton per år, enligt företagets beräkningar.

Men miljösatsningen har kommit av sig. Det beror dels på att den fossila dieseln har blivit billigare. Men framför allt på den höjda skatten på miljövänlig diesel.

- Man beskattar biodieseln och det ger oss en ökad kostnad med de åtta bilarna vi kör idag på en kvarts miljon, säger han.

Kan inte du som åkare ta kostnaden själv för att göra en insats för miljön?

- Vi ska använda våra pengar till att utveckla affärerna, skapa arbetstillfällen i Sverige och se till att vi får en bra organisation som kan serva svensk industri, svarar PG Persson.

Regeringen inte nöjd
Regeringen har höjt energiskatten på biodiesel med en krona per liter från årsskiftet. Det hänger samman med att EU-kommissionen anser att skattebefrielsen av diesel där rapsolja ingår har varit för stor.

- Vi tvingas höja skatten för att åkarna inte ska tvingas betala till EU, men hela systemet är ju inte bra. Vi utreder ett system med kvotplikt istället så att vi slipper höja och sänka skatterna, säger Charlotte Svensson som är statssekreterare på Finansdepartementet.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".