Vissa sover på bänkar andra på en kartongbit. Foto:Daniel Kjellander/Sveriges Radio.
1 av 3
Vissa sover på bänkar andra på en kartongbit. Foto:Daniel Kjellander/Sveriges Radio.
Det är tunna filtar som folk sover på. Foto: Daniel Kjellander/Sveriges Radio.
2 av 3
Det är tunna filtar som folk sover på. Foto: Daniel Kjellander/Sveriges Radio.
En man har krupit upp nära elementet för att få värme. Foto:Daniel Kjellander/Sveriges Radio.
3 av 3
En man har krupit upp nära elementet för att få värme. Foto:Daniel Kjellander/Sveriges Radio.

Allt fler sover på järnvägsstationen

"Det är ju människor det handlar om"
6:26 min

De senaste veckorna har allt fler sovit på järnvägsstationen i Karlskrona. Under fredagsmorgonen sov nio personer på bänkar, kartonger och filtar.

I ett hörn ligger två personer på en tunn filt på det kalla golvet. En kvinna sover sittande på en bänk medan en man har krupit upp mot ett element.

"Det är ju människor"
De sover där på kvällen och innan vänthallen stänger några timmar på natten. Sedan kommer de tillbaka tidigt på morgonen när dörrarna öppnas igen.

– Det är jättesorgligt att folk ska behöva ha det så här. Det är ju människor. Det har alltid varit någon som sovit här men nu kan det vara upp till tio personer. De behöver hjälp och någonstans att sova. Varje kommun borde ha någon slags akuthjälp när det uppstår sådana här situationer, säger Johanna Karlsson som jobbar på Järnvägscafeet i vänthallen.

"Ingen samlad insats"
Hon önskar att kommunen gör något. Margareta Jansson som är sektionchef på vuxensektionen på Karlskrona kommun beklagar att det ser ut så här.

– Det är en väldigt tråkig bild och en verklighet tyvärr många har idag. Vi har ingen samlad insats från socialtjänsten men när vi kommer i kontakt med personer får vi erbjuda bistånd på individnivå, säger Margareta Jansson.

Tror du de vet om att ni finns?

– Generellt tror jag inte det och generellt tror jag inte alla vill ha hjälp. När vi kommer i kontakt med EU-medborgare erbjuder vi hjälp utifrån de förutsättningar som finns. 

Nu vet du att det är runt tio personer som sover här varje natt. Kommer någon från socialtjänsten söka upp dem och berätta att ni finns och kan erbjuda hjälp?

– Det här är personer som säkert finns här de klockslag vi inte är i tjänst. Vi har inget uppsökandeteam inom socialtjänsten

I onsdags i Stockholm avvisade polisen folk från Sergels torg och kommunen erbjöd dem istället en plats i en lokal där de istället kunde sova. Kan ni tänka er att göra något liknande?

– Det är naturligtvis en politisk fråga hur vår politik tycker att vi ska arrangera insatser för personer i den situationen. Vi har inget direktiv att göra samlande arrangemang på det sättet, säger Margareta Jansson som är sektionchef på vuxensektionen på Karlskrona kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".