Barnen lär sig de första svenska orden på Välkomsten

"Jag är jätteglad att de kan börja skolan"
1:20 min

Välkomsten, som är Karlskronas första mottagningscentrum för nyanlända, har nu funnits i ett och ett halvt år. Nästan 200 barn från andra länder har nu hunnit passerat Välkomsten i Karlskrona.

Där får de träffa läraren Anita Kullring och lära sig de första svenska orden.

Anita Kullring och barnen kastar en grön plysch-krokodil mellan sig. Den som får den i famnen ska försöka svara på en fråga på svenska. Inte helt lätt - de tre syriska barnen i klassrummet har bara gått i skolan här i två veckor men de lär sig snabbt.

Till Välkomsten kommer alla som flyttar till Karlskrona från ett annat land. Asylsökande men även kärleks- och arbetskraftsinvandrare.

Välkomsten kollar av hur mycket barnen kan för att veta i vilken klass de ska gå när de börjar i den vanliga skolan. Shahed är åtta år och har inte gått i skolan på två år eftersom familjen varit på flykt. Nu räknar hon matte. Hennes mamma Najah sitter en bit bort.

– Jag är jätteglad och väntar tålmodigt till när de kan börja skolan för de har missat mycket nu. Om de börjar idag är det bättre än i morgon, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".