Köpenhamnare lämnar blommor utanför synagogan i Köpenhamn där en ung man sköts till döds i terrorattentaten i helgen. Foto: Rumle Skafte/TT
Köpenhamnare lämnar blommor utanför synagogan i Köpenhamn där en ung man sköts till döds i terrorattentaten i helgen. Foto: Rumle Skafte/TT

Bleking i Köpenhamn: "Surrealistisk stämning"

"Att poliser går runt med k-pist känns inte konstigt"
1:59 min

Magnus Bejmar från Ronneby som bor mitt i Köpenhamn med sin dotter berättade om stämningen efter helgens terrorattentat.

I Köpenhamn hålls idag flera minneshögtider på olika platser efter helgens terrorattentat och flaggorna vajar på halvstång över hela Danmark.

– Det är en surrealistisk stämning idag. Man ser poliser gå runt med k-pistar och det känns inte konstigt, säger Magnus Bejmar från Ronneby som bor mitt i Köpenhamn där attentaten ägde rum.

Den första attacken var mot ett möte där den svenske konstnären Lars Vilks var med. Den andra mot en synagoga.

– Först var jag inte så förvånad faktiskt eftersom det varit ett par tidigare försök. Men min andra tanke var vad jag skulle säga till min tioåriga dotter eftersom det hände precis där vi bor. Jag mörkade det föst men berättade sedan för henne, säger Magnus Bejmar. 

Till slut sköt polisen ihjäl den man som de tror var terroristen, 22-åriga Omar Abdel Hamid El-Hussein. Han sköt ihjäl två personer och flera poliser skadades.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".