Närbild på en utter. Foto: Anna Roos/TT
1 av 2
Utter finns i bland annat Mieån i Karlshamn. Foto: Anna Roos/TT
En kvinna med svart mössa. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio
2 av 2
Naturvårdaren Ulrika Widgren. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio

Områden med utter ska skyddas

"Uppdraget gäller utter, tumlare och musslor"
1:32 min

Länsstyrelsen Blekinge föreslår nu 13 nya områden i länet som bör bli Natura 2000-områden, vilket innebär att djur eller natur i området är extra skyddat då det ingår i ett nätverk av unika och värdefulla områden inom EU.

För Blekinges del innebär uppdraget från regeringen att främst peka ut områden som kan hjälpa till att skydda utter och tumlare, säger Ulrika Widgren, naturvårdare på Länsstyrelsen.

– Uppdraget gäller utter och tumlare men vi har också musslor i de rinnande vattendragen som är hotade arter, så de vill vi skydda. Sedan har vi några jättefina skogsområden med bok- och ekskog som vi vill ha med, säger hon. 

Bland de 13 områden som Länsstyrelsen Blekinge föreslår finns Mieån i Karlshamn, Mörtsjöåsen i Karlskrona och Vållholmen i Sölvesborg. Vissa av de föreslagna områdena är helt nya Natura 2000-områden medan andra är klassade sedan tidigare, men nu förslås utökas. 

186 områden i Blekinge är redan klassade som Natura 2000 och rent konkret innebär det bland annat att länsstyrelsen kan söka bidrag för att göra åtgärder som skyddar arter eller naturen inom området.

– Man måste hjälpas åt inom Europa för att säkra naturvärden, säger Ulrika Widgren från Länsstyrelsen Blekinge.

Fakta om Natura 2000

Natura 2000 är ett nätverk av unika och värdefulla områden inom EU. Målet med nätverket är att hejda utrotningen av arter och livsmiljöer. Alla EU-länder pekar ut områden så att det blir ett nätverk för hela Europa som är tänkt att skydda vissa arter och naturtyper.

Länsstyrelsens förslag på nya 2000-områden:

Sillnäs, Sölvesborg
Vållholmen, Sölvesborg
Mieån, Karlshamn
Törneryd, Karlshamn
Gö, Ronneby
Husörenbäcken, Ronneby
Kroppasjö, Karlskrona
Holmamåla, Karlskrona
Lösen mark, Karlskrona
Mörtsjöåsen, Karlskrona
Silletorpsån, Karlskrona
Utklippan, Karlskrona
Utlängan, Karlskrona

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".