Kent Lewén, man i ljus skjorta sitter vid ett bord med en kaffekopp. Foto: Liselotte Olsson/ SR
Kent Lewén säger att rutinerna har skärpts efter händelsen. Foto: Liselotte Olsson/ SR

Lewén: Det här ska inte få ske

"Bristande rutiner ligger bakom"
2:53 min

Enligt Kent Lewén, vice ordförande i Äldrenämnden, är det bristande rutiner som är orsaken till att ingen hjälp kom till den äldre kvinna som låg på golvet med bruten arm i tre dagar.  

En kvinna på ett särskilt boende i Karlskrona blev liggande i tre dagar på golvet med en bruten arm utan att få hjälp. Varje förmiddag skulle personal ringa kvinnan för att kolla så att hon mådde bra men det gjorde de inte.

Kent Lewén, folkpartist och förste vice ordförande i Äldrenämnden, säger att förvaltningen nu har skärpt rutinerna för att det här inte ska kunna ske igen.

– Det är djupt beklagligt och det ska inte få ske här. Förvaltningen har skärpt upp de rutiner som finns, till exempel att man verkligen ska få minst daglig kontakt med personal, säger Kent Lewén.  

Det var i slutet av november förra året som kvinnan ramlade i badrummet och slog sig. Enligt kommunen hade hon glömt att sätta på sig sitt trygghetslarm och kunde inte kalla på hjälp.

Under året ska det införas en slags kvalitésamordnare och teamledare för de boende som vill det för att minimera risken att detta sker igen.   

– Risken är väldigt, väldigt liten att det händer igen. Man kan aldrig säga till 100 procent men vi har överlag hög kvalité på äldreomsorgen i Karlskrona, säger Kent Lewén.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".