Siv Stjernberg framför sina fikande kollegor på Röda Korset i Karlskrona. Foto: Jesper Cederstrand/Sveriges Radio
Siv Stjernberg är upprörd över de nya reglerna. Foto: Jesper Cederstrand/Sveriges Radio

Röda Korset tvingas dra ned: Drabbar kvinnor och barn

"Det är fruktansvärt"
2:20 min

Röda Korsets Kupan i Karlskrona måste dra ned på öppettiderna. Momskravet har införts på ideella föreningar som bedriver second hand-verksamhet i större skala. Siv Stjernberg som är vice ordförande är förtvivlad.

Kupan i Karlskrona är Röda Korsets ideella Second hand-butik och mötesplats. Sedan första januari i år måste ideella second handbutiker som är öppna mer än 24 timmar i veckan, eller där mindre än hälften av de anställda är volontärer, betala 25 procent i moms.

För Kupan innebär detta att de måste stänga ungefär sju timmar i veckan för att undvika moms. Siv Stjernberg som jobbar frivilligt, och är vice ordförande i Kupanbutiken, var med och drev en namninsamling för att stoppa momskravet. Men det var förgäves.

– De som besöker oss varje dag tycker att det här är väldigt orättvist. De trivs ju så bra här och sitter och pratar med varandra och oss, säger Siv Stjernberg.

"En sten i rullning"
Kupanbutiken samlar in ungefär en miljon kronor per år från försäljning. Pengarna går till personer i bland annat krigsdrabbade länder. Att momskravet kan ge konsekvenser för dem är det som gör Siv Stjernberg mest upprörd.

– Det är kvinnor och barn som behöver hjälp, särskilt i krigstider som det varit mycket nu. Det blir en sten som rullar, det drabbar fler och fler. Jag vet ju hur det ser ut där de behöver pengarna, säger hon.

"Synd att det drabbar tredje man"
I torsdags kom Röda Korset Sverige med en uppmaning till samtliga kretsar att momsregistrera sig.

Magnus Lundén som är enhetschef för second handverksamheten på Röda Korset förstår de butiker som drar ned på öppettiderna men tycker att det är beklagligt.

– Det är tråkigt eftersom det är tredje man som drabbas men jag förstår dem. Det är ett sätt att kunna fortsätta verksamheten utan att bli så hårt ekonomiskt drabbad, säger Magnus Lundén.

Han säger även att de fortfarande jobbar för att förändra reglerna.

– Vi har en dialog med politiker och Finansdepartementet som i första hand är ansvarig. Det finns en förhoppning att vi kan hitta en lösning, säger Magnus Lundén.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".