Två bilar kör i en rondell.
Blinka alltid när du lämnar rondellen. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio

Bara hälften blinkar rätt i rondell

Polisen "Böterna kanske kanske skulle dubblas"
7:21 min

Lagen säger att man ska blinka höger när man lämnar en cirkulationsplats, oavsett färdriktning. Enligt en undersökning på 15 orter i landet så finns det stora variationer i hur bra man är på att använda blinkers i trafiken.

Motormännen ser gärna att man höjer bötessumman från dagens 500 kronor. Detta håller polisinspektör Stefan Palm till viss del med om.

--Man kanske behöver göra det. Vissa saker har fått förhöjda belopp genom åren och det kanske skulle dubblas.

Han betonar att det inte är en prioriterad verksamhet inom polisen och han har ingen tydlig statistik på hur många som har fått betala ordningsföreläggandet på dagens 500 kronor.

Varannat fordon
Under förmiddagen åkte vi ut till Hasslörondellen i östra Ronneby kommun längs E22an. På en kort tids räkning efter rusningstrafiken blinkade 53 fordon när de lämnade rondellen medan 51 fordon inte blinkade alls. Av dessa var det jämn spridning på kvinnor och män, en högre andel av lastbilar som inte blinkade samt att den vanligaste färdriktningen att inte blinka i var rakt fram efter rondellen.

Många tycker och tänker
På våra sociala medier blev debatten snabbt het vad gäller användningen av blinkers men även om bilkörning generellt.

--Att inte använda blinkern när man skall ändra färdriktning, är att utsätta andra trafikanter för fara. Vid upprepad underlåtenhet borde körkortet dras in på en månad, skriver en person.

--Ren förbannade nonchalans att inte blinka. Kan det vara så att blinkersen sitter samma sida man håller telefonen med låt bli den isåfall den är det redan förbjudet att använda om man inte klarar körningen samtidigt, skriver en av många som betonar användningen av mobiltelefon i bilen.

--Det viktigaste i trafiken är att man är förutsägbar så medtrafikanterna kan se vad du tar dig för. Alltså använd blinkers.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".