Två människor i medelåldern som kysser varandra. Foto: RFSU
1 av 3
RFSU fick ta nya bilder till sajten. Foto: Daniel Ivarsson/RFSU
En äldre kvinna sitter gränsle över en äldre man. Ingen av dem har kläder på. Foto: RFSU
2 av 3
RFSU lät 50-plusare ha sex för att fota dem till sajten. Foto: Daniel Ivarsson/RFSU
Två äldre män kysser varandra i sängen. Foto: RFSU
3 av 3
Foto: Daniel Ivarsson/RFSU

Ny sajt om sex efter 50

"Det här var en generation som ledde den sexuella revolutionen"
6:21 min

RFSU letade förgäves efter bilder på äldre som har sex. Till slut tog de saken i egna händer. Nu finns bilderna tillsammans med massor av information på nya sajten "Sex efter 50".

– Målet med sajten är att synliggöra 50-plusares sexualitet. Det finns varken bildspråk eller tilltal i sexualupplysningen som riktar sig till människor över 50 år, menar Maria Bergström.

Hon är chef för nationella enheten för sexualupplysning på Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU. Enligt henne frågar allt fler äldre om sex och samlevnad. 

– Det är en ny generation som går in i pensionsåldern idag. De har upplevt sexuella revolutioner och vuxit upp med p-piller.

Myter bemöts
Därför har nu RFSU lanserat sin sajt Sex efter 50. Frågor om erektionsproblem och slemhinnor i klimakteriet besvaras. Reortage och krönikor blandas med podcasts. Vanliga myter bemöts också. De över 50 har många frågor kring sex och samlevnad, berättar Maria Bergström.

– Hur är det att träffa någon på nätet efter att man fyllt 50, till exempel.

Sexbilder på äldre saknas
Varför sajten inte lanserats förens 2015 har Maria Bergström dock inget bra svar på.

– Det handlar om en generell syn, att sex hör ungdomen till. Lust och förmåga går ned lite med åldern. Men vi vet att sexualiteten finns med genom hela livet. 

Hon menar också att "över 50" är en mycket heterogen grupp med många olika människor. Men med namnet på sajten vill RFSU markera att det händer något när man blir 50 och äldre.

Bilderna på sajten tog RFSU själva genom att låta 50-plusare ha sex framför kameran. Det fanns helt enkelt inte bilder på människor över 50 som hade sex, menar Maria Bergström.

Fyra myter om sex efter 50

1. Äldre kvinnor tappar intresset för sex:

Studier visar att de flesta äldre skulle vilja ha mer intimitet och sexualitet än de faktiskt har.

2. Hormonerna ställer till det för sexualiteten:

Studier visar att förändringarna inte brukar upplevas i så hög grad eller kanske inte alls för den som onanerar eller har en sexuell relation/relationer.

3. Äldre kvinnor lubricerar mindre:

Det finns studier som visar att äldre kvinnor kan få samma våthet och blodfyllnad som tidigare vid sexuell upphetsning och stimulering.

4. Sjuk eller skadad = slut på sexlivet:

Det finns myter om att äldre med olika sjukdomar och funktionsnedsättningar inte har något sexuellt intresse eller möjlighet för sexuell aktivitet men det finns oftast bra lösningar på eventuella problem. Hälso- sjukvården kan vara till god hjälp.

Källa: rfsu.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".