En person får ett öga opererat med laser. Foto: Bertil Ericson/TT
Sveriges ögonläkarföreningen är kritisk till att ta bort återbesöken. Foto: Bertil Ericson/TT

Återbesök efter operation tas bort

Blekingesjukhuset har slutat med återbesök efter gråstarrsoperationer för att kapa köerna. Det uppger tidningen Dagens Medicin.

Framför allt handlar det om att återbesöket efter operation av öga nummer två slopas, förutsatt att den första operationen gick bra. I stället uppmanas patienten att uppsöka sin optiker efter några veckor.

Enligt Maria Kugelberg, vice ordförande för Sveriges ögonläkarförening, är det inget man skyltar med utan det framgår mellan raderna. Hon är kritisk till att återbesöken tas bort.

-- Jag tycker det är viktigt att kunna följa upp det man gör. Det handlar ändå om en operation. Det är på något sätt huvudprincipen för en kirurg, att man vet hur det gick, säger hon till Dagens Medicin.

Det här sättet att jobba har spridit sig till många ställen i landet. Men i Skåne och i Stockholm kräver vårdvalet ett återbesök för att vårdgivaren ska få ersättning från landstinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".