Priserna på minkskinn sjunker. Foto: Patric Söderström/TT
På senaste auktionen såldes 1,2 miljoner skinn från Sverige. Foto: Patric Söderström/TT

Priset på minkskinn ökar igen

"Finns större efterfrågan än vi trodde"
1:19 min

Efter att priset på minkskinn förra året halverades så är det nu på väg uppåt igen.

Nyligen avslutades den stora pälsauktionen i Köpenhamn och minkbönderna på Listerlandet fick då mer betalt än väntat för sina minkskinn.

– Att marknaden skulle återhämta sig har stått klart hela tiden men kanske inte riktigt så här snabbt, säger Johan Dalén, vd för Svensk mink.

Ökar varje auktion
I Blekinge finns ett 40-tal minkuppfödare och på den stora auktionen i Köpenhamn fick de i genomsnitt en bit över 500 kronor per skinn. Och det var alltså mer än förväntat efter förra årets dipp då priset på minkskinn halverades.

– Man jämför alltid priserna med auktionen före. Priserna steg vid auktionen med 11 procent och då hade vi precis avslutat en januariauktion där priserna steg med 10 procent. Så det ökar auktion för auktion, säger Johan Dalén.

Designar med päls
Orsaken till att priset stiger igen säger han bland annat beror på att många kända designers använder päls i sina kollektioner. Det har även varit en kall vinter i Kina och det finns dessutom fler köpstarka konsumenter, vilket leder till att Kinas stora lager av päls är slut. Därför ökar efterfrågan igen och därmed stiger också priset på minkskinn.

Vad säger minkbönderna om att de får mer betalt för sina skinn igen? 

– De är naturligtvis lättade. Ingen har vetat hur länge den här nedgången skulle vara och det var nog många som trodde att den skulle bli mer långvarig än så här, säger Johan Dalén, vd för Svensk mink.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".