Hundratals nya Ronnebybor lyfter ekonomin

Kommunalrådet: Ökningen är historisk
1:14 min

Ronneby ser ut att gå mot en rekordökning av antalet nya invånare förra året. Och det är tack vare inflyttningen som kommunen gör ett plus på fyra miljoner kronor.

Vid den här tiden på året är det vanligaste att Ronneby tar ännu ett år med minskad befolkning till räkningarna.

Men förra året växte Ronneby med 350 invånare. De allra flesta nya svenskar och många av dem från Syrien.

En tung börda för den kommunala ekonomin, kanske många tror. Men tvärtom är det faktiskt de nyinflyttade som gör att Ronneby gick plus förra året då skatteutjämningssystemet gynnar Ronneby.

– Tittar vi på skatteintäkterna så är det ju det som gör att vi får ihop ekonomin positivt, säger Roger Fredriksson (M), kommunalråd i Ronneby.

Enligt Roger Fredriksson är många av de nyinflyttade högutbildade. Han tänker sig också att hitta en hel del entreprenörer som han vill fånga upp.

– Vi vill fånga upp människor som varit företagare i sina hemländer och skulle kunna bli företagare här också. Det gäller att vi fångar upp dem, säger Roger Fredriksson.

Rent ekonomiskt beskriver han 2015 som "tajt" och 2016 som "tufft". Prognoserna är att tillväxten försvagas, säger han, och samtidigt står Ronneby inför flera utmaningar.

– Vi behöver få flera arbetstillfällen och ett mer diversifierat näringsliv i Ronneby. Sen är det boendet som vi behöver utveckla med fler moderna bostäder som lockar hit fler nya invånare, säger Roger Fredriksson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".