En smart telefon med första kapitlet till en bok på skärmen. Foto: Jesper Cederstrand/Sveriges Radio
Det är dyrt för bibliotek att låna ut nya böcker. Foto: Jesper Cederstrand/Sveriges Radio

Inga heta e-böcker i Karlskrona

Antalet utlånade e-böcker ökade med 15 procent i Karlskrona förra året. Men biblioteket har inte råd att låna ut de nyaste tilarna som e-böcker. Förlagen tar för mycket betalt helt enkelt.

Josefine Andersson är bibliotikarie på Stadsbiblioteket i Karlskrona. Hon menar att förlagen tar för mycket betalt för de nya böckerna.

– En ny het bok kan kosta över 80 kronor per lån. Vi har inte en budget som klarar sådana kostnader, säger Josefine Andersson. 

Därför kan man inte erbjuda dessa som e-böcker. Biblioteket kan ändå erbjuda de här titlarna som fysiska böcker, men Josefine Andersson tror att man med nya format kan nå nya läsare.

– För att nå dem som inte är tilltalade av att läsa en vanlig bok är det kanske lite viktigt också att ha de nya heta titlarna. På så sätt är det lite problematiskt för oss. Därför är det tråkigt att inte kunna erbjuda de hetaste böckerna i det här formatet, säger Josefin Andersson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".