Ytterdörr till  lägenhet med  inlåsta barn i Bromölla
1 av 3
Misstänkta kvinnans ytterdörr. Foto: Marcus L. Karlsson/Sveriges Radio
Entredörr till instängda barn i Bromölla
2 av 3
Entredörren till huset där barnen misstänks ha hållits instängda. Foto: Marcus L. Karlsson/Sveriges Radio
Polisen Ewa-Gun Westford utanför huset i Ystad. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
3 av 3
Polisen Ewa-Gun Westford. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio

Pappan letade efter barnen i 17 år

"Misstänks ha begränsat sina barns frihet"
1:37 min

En kvinna i Bromölla tros ha hållit sina tre barn inspärrade under flera år. Pappan till två av barnen har letat efter dem i 17 år, enligt Kvällsposten.

Kvinnan greps under natten mot torsdag efter att en granne larmat polisen. Grannen hade då träffat på ett av barnen, en vuxen kvinna, i trapphuset och slog därefter larm. När polisen kom till kvinnans lägenhet i Bromölla tvingades de att bryta sönder låset för att kunna ta sig in.

Pappan sökt efter barnen
Kvinnan, som är i 60-årsåldern, tros ha hållit sina barn inspärrade under flera år. Enligt pappan till de två yngsta barnen har de varit försvunna i snart 17 år.

– Jag har sökt efter mina barn ända sedan slutet av 90-talet, berättar han för Kvällsposten.

Pappan säger till tidningen att efter separationen från modern så försvann hon och barnen. Han har under åren fått flera uppgifter om var barnen skulle befinna sig och säger också till Kvällsposten att han vänt sig till tingsrätten för att få hjälp, men utan framgång.

Förhör har hållits
De tre inlåsta barnen ska vara i vuxen ålder. Mamman är nu gripen misstänkt för olaga frihetsberövande och flera förhör ska ha hållits.

– Det tog lite tid att sätta sig in i alla trådar och berättelser. Så vi jobbade hela kvällen och natten, berättar Ewa-Gun Westford, informatör hos polisen i Skåne.

Kommunen larmades
Även socialtjänsten i Bromölla kommun larmades om det misstänkta frihetsberövandet på onsdagen. Men enligt tillförordnade kommunchefen, Bo Johansson, gjordes ingen insats då.

Han säger att de förberedde en insats men inte hann innan polisen larmades och bröt sig in i bostaden.

Polisarbetet fortsätter
Nu fortsätter polisen att nysta i historien och bland annat titta bakåt i tiden för att kunna få en bättre bild av det som hänt.

Pär Andersson, chefsåklagare i Kristianstad, säger att utredningen är i ett mycket tidigt skede och att det är för tidigt att säga om fler kan ha varit inblandade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".