Kamera monterad i en polisbil. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
Så här ser den lilla men snabba kameran ut då den sitter monterad i en polisbil. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

Kameran läser av alla skyltar

"Det är jättehäftigt"
1:37 min

På bara en halv sekund kan polisen i Blekinge nu avgöra om en bil i trafiken ska stoppas eller inte.

Fyra polisbilar i Blekinge och totalt 100 bilar i hela landet är inom kort utrustade med en liten kamera som läser av alla registreringsskyltar den kan se.

Är något fel plingar det till i polisbilen och samtidigt står det på en skärm exempelvis att bilen man just mötte har körförbud. Tidigare fick polisen själv göra en sökning i trafikregistret, men nu går allt på en halv sekund och kameran har inga problem att klara av eventuell rusningstrafik.

– Nej, när man testat den så har den klarat av mötande trafik i tre filer, berättar Anders som är trafikpolis i Blekinge.

Utrustningen har under en tid prövats i bland annat Stockholm. På polisens hemsida kan man läsa att av 100 bilar som passerade hade nio körförbud, två var avställda och två var oförsäkrade. Betyget är med andra ord gott.

Utrustningen har också lett till att man stoppat nya bilar som har haft brister. Bilar man kanske inte skulle ha stannat tidigare då det historiskt brukar vara bland de äldre bilarna man hittat felen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".