Lennart Förberg moderat ordförande i Ronneby på Listerbyskolans skolgård.
Foto: Josefin Patzauer/Sveriges Radio.

Efter sjukskrivningar och skadade barn utlovas bättre lokaler

"Hamnar i ett sorts trauma"
2:17 min

Efter personalens brev om kaoset med sjukskrivningar och skadade barn utlovas nu bättre lokaler för Hultas förskola .

2011 revs Hulta förskola på grund av mögelproblem och då skulle en tillfällig lösning vara att vara i Soft Centers lokaler. Ett år skulle det handla om menar personalen men på grund av att bygglov överklagats har det nu redan gått fyra år.

I ett brev till utbildningsnämnden skriver personalen att barnen slåss för att det är för trångt på gården utomhus. En i personalen har slutat på grund av den dåliga arbetsmiljön och dessutom har flera barn fått åka till vårdcentralen efter att ha trillat på det oerhört hårda golvet.

"Situationen ohållbar"
Det är bara några av sakerna personalen skriver i brevet. Nu kräver man förbättringar eller nya lokaler. Carl-Arne Hultberg, huvudskyddsombud för Lärarförbundet i Ronneby, håller med om att situationen är ohållbar.

– Någonting måste göras åt det om personalen överhuvudtaget ska stå ut och klara av det ännu en oviss tidsperiod, säger Carl-Arne Hultberg.

Flera i personalen mår dåligt av situationen och så även barnen. Carl-Arne Hultberg tycker att situationen måste lösas snarast. 

– De kan inte må bra av en sådan miljö i det långa hela. Personalen blir sjuk av sin arbetsmiljö, då måste det åtgärdas omgående, säger Carl-Arne Hultberg.

Utlovar bättre lokaler
Lennarth Förberg är moderat ordförande i utbildningsnämnden i Ronneby. Även han håller med om att något måste göras åt problemet och utlovar bättre lokaler.

– Det är väldigt ledsamt att höra hur personalen inte mår bra och jag håller med om att detta inte är hållbart. Vi får rätt snart besked från Mark- och Miljööverdomstolen och då kan vi avgöra om vi ska bygga på Hulta eller måste hitta helt andra lokaler, säger Lennarth Förberg 

– Det finns alternativ redan nu men då blir det inte i Hulta och det är synd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".