En skylt med Saab-loggan i blå bokstäver. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio
Foto: Stina Linde/Sveriges Radio

Saab missade miljardorder på ubåtar

"Vi saknar inte erfarenhet"
1:09 min

Det blir inget australiskt ubåts-kontrakt för försvarskoncernen Saab, men det ska inte ha någon påverkan på varvet i Karlskrona.

Det handlar om ett gigantiskt ubåtskontrakt, värt omkring ofattbara 330 miljarder kronor. Men nu har beskedet kommit att Australien, istället för att välja Saab, går vidare med tre andra länder.

Svagt argument
Australiens premiärminister Tony Abbott har sagt att Sveriges brist på erfarenhet på ubåtsorådet spelat in i beslutet. Men det är ett argument som Saab:s presschef Sebastian Carlsson har svårt att förstå.

– Vi delar inte den bilden då Kockums har producerat ubåtar under nästan 100 år, säger Saab:s presschef Sebastian Carlsson. 

På Saab verkar man ta det hela med fattning. Man påpekar att man kom in sent i processen så det negativa beskedet verkar inte komma som en blixt från klar himmel och det ska heller inte ha någon påverkan på verksamheten i varken Karlskrona eller i Malmö.

Hoppas på A26
Nu blickar man, som det brukar heta, framåt och det mot nästa viktiga mål, den här gången på hemmaplan.

– Det viktigaste nu är besked om den nya generationens ubåtar A26 som den svenska kunden väntas ge besked om under detta år, avslutar Sebastian Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".