Personal på F17 testas för PFAS

"Vi gör en kartläggning"
1:31 min

Flygflottiljen i Kallinge undersöker nu vilka anställda som kommit i kontakt med miljögifterna PFAS och vilken påverkan det kan ha haft på personalen.

Kemikalierna som går under samlingsnamnet PFAS har under många år funnits i det brandsläckningskum som använts på flygplatsen. 

Undersöka eventuell påverkan
I december 2013 upptäcktes skyhöga värden i dricksvattnet från området och sedan dess har provtagningar på boende i området pågått. Undersökningar har också inletts av personal inom Räddningstjänsten som använt samma brandskum. 

Nu kontrolleras alltså även personal på F17 som har arbetat på brandövningsplatsen. 

– Vi gör en kartläggning av vilka som kan ha varit i kontakt med det här och vad det eventuellt har för effekter, säger Folke Borgh, chef på Försvarets miljöprövningsenhet. 

Använts i 20 år
Undersökningen har precis påbörjats och i nuläget är det bara anställda på F17 i Kallinge som undersöks inom Försvaret. Hur många personer det handlar om har Folke Borgh inga uppgifter om.

Släckskummet med de här ämnena har använts i närmare 20 år, med start 1985. Dock kommer försvaret i nuläget inte kontrollera personal bakåt i tiden utan bara den personal som i nuläget är anställda på F17.

– I första hand görs det på de anställda som nu är i verksamhet, säger Folke Borgh.

Varför görs proverna först nu, när larmet kom i december 2013? 

– Det är alltid så att man får ta sig en funderare på vad det är för behov av utredningar som kan behöva genomföras. Så har man konstaterat under förra året att det kan finnas anledning att påbörja en sådan här undersökning och nu är vi där, säger Folke Borgh, chef på Försvarets miljöprövningsenhet.

PFAS

PFAS är en stor grupp ämnen som har producerats för att motstå värme, olja, smuts och vatten. Ämnena kan vara skadliga för sköldkörteln, levern, fettomsättningen och immunförsvaret. Det är därför viktigt att man får i sig så lite som möjligt av dessa ämnen.

Bland de ämnena som ingår i PFAS hittar man PFOS som fans i det brandskum som Försvaret använde under åren 1985-2003. PFOS kan exempelvis störa reproduktionsförmågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".