Pernilla Westlin i Ronneby med dottern Nelly i famnen. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
1 av 4
Pernilla Westlin i Ronneby med dottern Nelly i famnen.
Pernilla Westlin i Ronneby lyfter dottern Nelly till en sittstol. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
2 av 4
Pernilla Westlin i Ronneby lyfter dottern Nelly till en sittstol.
Treåriga Nelly Westlin i Ronneby försöker klappa händer. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
3 av 4
Treåriga Nelly Westlin i Ronneby försöker klappa händer.

Nelly får nej men mamman vägrar ge upp

"Nånstans borde de fatta, jag bara vägrar ge upp"
1:18 min

Mamman till treåriga Nelly som varken kan gå eller tala ger inte upp trots att både Ronneby kommun och Kammarrätten har sagt nej. 

Mamman Pernilla Westlin kommer att lämna in en ny ansökan till kommunen för att få ärendet prövat ännu en gång.

– Jag kommer inte att ge mig och jag bara vägrar ge upp för detta är för Nellys skull och för alla andra föräldrar med handikappade barn, säger hon.

Sätter i halsen
Nelly är 3,5 år, men kan fortfarande varken gå, tala eller äta själv. Varje natt sätter hon i halsen flera gånger, så det blir aldrig någon hel natts sömn för föräldrarna.

Trots det har Ronneby kommun två gånger sagt nej till personlig assistans, med motiveringen att det ingår i ett normalt föräldraansvar att ta hand om sitt barn.

Men orsaken till Nellys problem är ett ovanligt kromosomfel, och i stället för att överklaga kammarrättens beslut, kommer nu Pernilla Westlin att lämna in en ny ansökan till Ronneby kommun.

Ny ansökan
– Någonstans borde de fatta att det är inte normalt föräldraansvar för ett treårigt barn brukar kunna gå och äta och tala själv. Nelly kan ju ingenting av detta, säger hon.

I den nya ansökan kommer Pernilla att lägga till att Nelly nu också tvingats börja äta epilepsimedicin mot sina kramper. Därför hoppas hon att kommunen äntligen ska ge med sig.

Birgitta Ratkovic, chef socialförvaltningen i Ronneby,  säger att Pernilla Westin är välkommen med en ny ansökan men i övrig hänvisar hon till sekretessen i ärendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".