En man visar upp en slang och peggen på magen. Foto: Annika Nilsson/Sveriges Radio
1 av 2
Med hjälp av peggen tömmer Mats magsäcksinnehållet. Foto: Annika Nilsson/Sveriges Radio
Mats Karlsson står framför SR:s loggor. Foto: Annika Nilsson/Sveriges Radio
2 av 2
Mats Karlsson är nöjd med sin rörpeggsoperation. Foto: Annika Nilsson/Sveriges Radio
PUBLIKNÄTVERKET

Mats Karlsson har en pegg i magen - för att gå ned i vikt

5:43 min

Blekinge är det län i landet som gör tredje flest fetmaoperationer. Mats Karlsson från Ronneby är en av dem som har valt operation för att gå ned i vikt men han valde Aspiremetoden istället för etablerade Gastric Bypass.

Blekinge är det län i landet som gör tredje flest fetmaoperationer, 100 stycken per 100 000 invånare 2014. Bara Skåne och Dalarna gör fler.

Mats Karlsson från Ronneby som är med i vårt publiknätverk är en av dem som har valt operation för att gå ned i vikt. Han valde Aspiremetoden istället för det lite mer etablerade Gastric Bypass.

– Gastric Bypass var inget alternativ för mig, det skrämde mig. Detta är ett enklare ingrepp men man får såklart jobba lika hårt efteråt, säger Mats Karlsson.

Med Aspiremetoden sätts det in en pegg som är en sorts "sluss" från magen. Cirka 20 minuter efter måltiden tömmer man sedan ut en tredjedel av magsäcksinnehållet. Mats Karlsson opererade sig i januari och har hittills gått ned 12 kilo.

– Det krävs att jag tuggar maten väldigt väl, det måste vara som välling om det ska kunna tömmas ut ur peggen. Man lurar hjärnan att känna mättnadskänsla och sedan tar man ur en del av innehållet vilket gör att man går ned i vikt, säger Mats Karlsson

Det som talar för den här metoden är att man kan sluta när som helst, genom att inte tömma innehållet. Gastric Bypass däremot är oåterkalleligt. Mats Karlsson har tanken att nå sitt viktmål, och sedan hålla det runt ettårstid, innan han tar ur peggen.

– Det passar mig perfekt och jag rekommenderar det till alla, säger Mats Karlsson.

Jesper Cederstrand
jesper.cederstrand@sverigesradio.se

Annika Nilsson
annika.k.nilsson@sverigesradio.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista