Blekinge kan få ett hospice

2:33 min

Blekinge saknar ett hospice, ett hem där svårt sjuka kan tillbringa sin sista tid i livet, få specialistvård och samtidigt få vara med sin familj och sina vänner. Men nu finns planer på att starta ett i Karlshamns kommun.

När bästa vännen Sammy Colliander Nelson gick bort i cancer 46 år gammal trängdes familjen och närmaste vännerna i ett litet sjukhusrum berättar Lotta Millqvist:

– Vi kände väl att det inte var ett värdigt slut, det är det ju aldrig, men just att själva rummet var så litet och toaletten låg utanför och det var så opersonligt.

Kunde inte komma ut
Lotta Millqvist berättar att Sammy var en mycket social person. Den sista tiden i livet ville han inte vara ensam. Sammys mamma och flickvän sov över i sjukhusrummet, en i fåtöljen en på en extrasäng, medan vännerna avlöste varandra. Rummet låg på åttonde våningen på sjukhuset och Sammy var för svag för att komma ut.

- Om man tänker att man hade bott enplans så hade man kanske haft lättare att komma ut lite. Man kanske kunde öppna en altandörr för att få in luften. Det gick ju aldrig, säger Lotta Millqvist.

Ska starta ett hospice
Vården i livets slutskede ser ofta ut så, ett korttidsboende, några platser på en palliativ avdelning på ett sjukhus. Men sjuksköterskan Anna Ardegård vet att det går att göra mer för att göra den sista tiden i livet bättre. Både för den som går bort och för anhöriga och vänner. Hon har därför tagit initiativet till stiftelsen "Leva livet ut", som ska starta ett hospice i Blekinge.

– Om man jämför med en vårdavdelning är miljön där väldigt stressig och ofta högljudd. Man har många olika patienter samtidigt. På ett hospice kan man få tiden och resurserna att göra små saker. Kanske gå ut mer, kanske uppfylla önskemål som patienten och familjen har. Man kanske kan ha bättre mat, ja hitta fina saker i vardagen att glädjas åt när man är så svårt sjuk, säger Anna Ardegård.

Ta hand om hela familjen
Tillsammans med en kurator och två andra sköterskor som arbetar inom den palliativa vården, alltså vården i livets slutskede har Anna Ardegård dragit upp planerna för ett hospice där patienterna skulle kunna få specialistvård i en hemlik miljö, samtidigt som de närstående skulle kunna få stöd.

– Det är jätteviktigt att få en helhetsvård av patienten, att ta med hela familjen, att de får plats. Det är en oerhörd sorg de lever i. Både för barn och andra närstående. Och där måste det finnas tid och resurser att ta hand om dem.

Lotta Millqvist önskar att hennes vän Sammy Colliander Nelson hade fått vara på ett hospice istället för på ett sjukhus, den sista tiden i livet.

Viktigt för anhöriga
– Man har ju minnena kvar, de försvinner ju aldrig. Och har man fått ha ett hospice, att man har fått ha en hemmiljö, att det har varit mer naturligt, så tror jag ju att det är ett finare minne, än från åttonde våningen på lasarettet.

Stiftelsen "Leva livet ut" hoppas kunna få till ett avtal med Landstinget i Blekinge och Karlshamns kommun och kommer att lämna in underlag till ansvariga politiker under våren. Reporter Monika Titor.