Fältgruppen tillbaka i Karlskrona

1:36 min

Socialtjänsten i Karlskrona får åtta till nio miljoner kronor för att kunna arbeta tryggt och säkert med de barn och familjer som behöver stöd, men också för att kunna arbeta förebyggande, vilket innebär att Fältgruppen kommer tillbaka. Det säger det centerpartistiska kommunalrådet i Karlskrona Magnus Larsson.

– Antalet anmälningar fortsätter att öka. Arbetsbelastningen fortsätter att öka och då har vi också ansett att nu behöver vi gå in och göra en åtgärd, säger Magnus Larsson.

Varför har det här inte kommit tidigare?

– Vi har velat avvakta lite, se hur det här utvecklar sig, följa nämndens ekonomi, följa kommunens ekonomi. Och nu har vi också gjort en prioritering, en ombudgetering helt enkelt. Man plockar från lite olika håll och kanter till det här, säger Magnus Larsson.

De 8 - 9 miljonerna är tänkta att användas till att anställa socialsekreterare på familjestöd och fler personer som kan arbeta med barnutredningar. Totalt 16 tjänster inom Socialtjänsten i Karlskrona och det finns även planer på att arbeta förebyggande, Fältgruppen kommer att börja arbeta igen. Tack vare fler anställa och förebyggande arbete hoppas man också kunna slippa att placera barn och ungdomar i andra kommuner, något som man vet varit en dålig lösning för både barnet och barnets familj, men också en onödigt dyr lösning för kommunen.

Socialtjänsten i Karlskrona har nu länge gått på knäna. En tredubbling av anmälningar och för få medarbetare har gjort att socialtjänsten inte hunnit göra barnutredningar inom lagstadgad tid. Och Anette Gladher, förvaltningschef på Socialförvaltningen i Karlskrona är mycket glad över de nya miljonerna:

– Jag är faktiskt jätteglad. Vi behöver det här. Och vi har goda kunskaper om hur vi måste jobba framöver och nu får vi möjlighet att genomföra det, säger Anette Gladher.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista