Shellback och Max Martin. Foto: Fredrik Eliasson/Sveriges Radio
1 av 5
Shellback och Max Martin. Foto: Fredrik Eliasson/Sveriges Radio
Johan "Shellback" Schuster. Foto: Fredrik Eliasson/Sveriges Radio
2 av 5
Johan "Shellback" Schuster. Foto: Fredrik Eliasson/Sveriges Radio
Max Martin. Foto: TT Nyhetsbyrån
3 av 5
Max Martin. Foto: TT Nyhetsbyrån
Max Martin och Fredrik Eliasson från P4 Stockholm. Foto: Sveriges Radio.
4 av 5
Max Martin och Fredrik Eliasson. Foto: Sveriges Radio.
Shellback jobbar i studion. Foto: Fredrik Eliasson/Sveriges Radio
5 av 5
Shellback jobbar i studion. Foto: Fredrik Eliasson/Sveriges Radio

Succéduon Shellback och Max Martin om musiksamarbetet

Johan "Shellback" Schuster från Karlshamn åkte till Stockholm och hängde i Max Martins studio. Det här är historien om hur han efter det blev en av världens främsta låtskrivare och producenter. 

I andra delen i Fredrik Eliassons serie Arvet efter Cheiron - en oändlig historia berättas historien om Max Martin och Shellback och hur samarbetet blev hits till och gjorde hits till bland annat Pink, Maroon 5, Robyn och Taylor Swift. 

Splittrades
Efter guldåren på Cheiron-studion i Stockholm splittrades hitmakarteamet under 2001. Max Martin arbetade fram ett nytt rockigare sound de följande åren och med låten Since You Been Gone till Kelly Clarkson fick han rejäl vid i seglen 2004.

Johan Schuster
Samtidigt fanns det ett behov av nytändning. Och den kom när en viss Johan Schuster från Karlshamn dök upp i Stockholm och fick praktikplats på Max Martins studio. Han visade framfötterna direkt och med tiden insåg Max Martin vilken supertalang Johan Schuster var.

En dag presenterade Johan en låtidé som fick Max Martin att imponeras ordentligt. Demoinspelningen, som Johan kallade Rockstar In A Rockband, hade ett svängigt gitarriff och en refräng som klistrade sig fast direkt. Låten spelades in av Pink 2008 och blev en världshit samma år. Låten fick namnet So What och blev ett på amerikanska Billboard-listan. Det var starten, resten är historia.

Shellback
Johan Schuster skulle i musiksammanhang bli känd under namnet Shellback och hans förmåga att bygga popmusik utanför de givna ramarna blev en viktig nyckel till succé. Max Martin tog honom under sina vingar, lärde honom alla Cheiron-principer om hur man bygger en poplåt och tillsammans slog de följe uppför topplistorna med hits till bland andra Taylor Swift, Pink, Adam Lambert och Maroon 5.

Första delen finns att lyssna på nedan.

P4 Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista