Rekordmånga granskningar av drönarbilder

1:36 min

Filmer och fotografier från luftfarkoster har ökat lavinartat. Försvarsmakten måste granska bilderna och de har fått in rekordmånga ansökningar i år.

För att sprida bilder eller filmer på till exempel internet som är tagna med en drönare som är en slags radiostyrd mini helikopter måste Försvarsmakten godkänna materialet – så att det inte kan medföra skada för Sveriges försvar.

Försvarsmakten brukar bara få in några enstaka ansökningar per år. Men från januari till mars i år fick myndigheten in över 70 förfrågningar.

Bröllopsbilder
– Det har varit en kraftig ökning i år. Vi får in allt ifrån folk som vill filma sitt bröllop i kyrkan till hustak, säger Tomas Lundqvist, som är ansvarig för ansökningarna i region syd.

Ansökningarna har gett ett ökat tryck på Försvarsmakten och nu utreds det om Lantmäteriet ska ta över rollen.

– Det kommer också att komma en ny lag om vilka regler som gäller när man tar flygfoto. Den lagen som är i dag har inte hängt med i teknikutvecklingen, säger Tomas Lundqvist.

Oslagbar
Ted Karlberg driver en mediabyrå i Karlskrona och han använder en drönare i sitt yrke.

– Den är oslagbar. Bilderna blir kanonbra, säger han.

Ska materialet säljas krävs tillstånd från Transportstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista