Leksaker utan gift till förskolebarn i Ronneby

1:34 min

Nu vill Ronneby kommun arbeta för att förskolan ska bli giftfri.

Därför ska till exempel leksaker som kan innehålla farliga kemikalier tas bort, och förskollärarna Ann-Sofie Karlsson och Lisbeth Svensson på förskolan Solvändan i Kallinge håller på att sortera i en svart sopsäck.

Sopsäcken är full av leksaksbilar, dinosaurier och olika plastbitar som saknar CE-märkning.

CE-märkning
CE-märkning är obligatorisk i EU och innebär att produkten uppfyller de lagstadgade kraven på säkerhet, hälsa och miljö.

Det går naturligtvis inte att göra någons miljö helt giftfri, men för att få bort så mycket som möjligt har kommunen tagit fram en handlingsplan med konkreta åtgärder för att minska den kemiska belastningen i förskolan.

Pysselmaterial
Ulf Borgström är arbetsmiljösamordnare på utbildningsförvaltningen.

- Små barn är känsligare än vi vuxna, och har lägre barriär mot kemiska produkter, så därför har vi börjat med förskolan, säger han.

Det är inte bara leksaker utan också möbler, pysselmaterial och hygien- och städprodukter som ska ses över på alla förskolor i Ronneby.

Trä återanvänds
Och eftersom personalen på Solvändan har arbetat miljövänligt sedan starten så kan man nu återanvända en hel del som plockats bort tidigare för att det varit omodernt till exempel.

- Så här finns ju leksaker kvar, och det är jättekul att de gamla träleksakerna kommer till heders igen och det känns bra att man vet att det är naturliga material, säger Ann-Sofie Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista