"De måste ha flytt från något riktigt hemskt"

8:55 min

Joakim Håkansson befälhavare på Kustbevakningens fartyg Poseidon berättar hur det är att ta omhand flyktingar och barn ur gummibåtar på Medelhavet

Det är hundratals båtflyktingar som Kustbevakningens personal räddat:

– De är medtagna när vi tar ombord dem och det tar en stund innan vi kan prata med dem. De får vara på akterdäck. Vi har byggt upp så de kan ha det så bra som möjligt när de är ombord med toaletter och solskydd. Sen har vi en container där skadade och barn kan vara.

Hur tar man hand om barnen?

– Det är väl det som är det värsta. Det som känns mest. De minsta barnen är väl ovetande men de lite större försöker vi göra så bra som möjligt för. De får leka på däck och vi har alltid lite gott till dem.

Lyckligt lottad
Han är tillfälligt hemma hos familjen i Karlskrona innan han återvänder för att återigen delta i räddningsinsatserna.

– Man är ju väldigt lyckligt lottad som bor i Sverige. De här människorna måste ju fly från något fruktansvärt för att välja den här vägen och riskera sitt liv.

– Många har varit på flykt i flera månader och det här är den sista etappen till Europa. Men det är inte den lättaste.

Viktigt uppdrag
Men snart är det dags att återvända och uppdraget känns viktigt:

– Det känns som att vi gör en väldigt fin insats.

Och han pratade med fartygspersonalen i dag på morgonen:

– Just nu är de på väg upp till Sicilien och de har 500 migranter ombord. Det var fem gummibåtar som lämnat Libyen, berättar Joakim Håkansson.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista