Nya jobb till Karlskrona när Saab bygger ubåt

1:52 min

Beställningen av två nya ubåtar A26 från Saab Kockums innebär att företaget fortsätter att rekrytera personal i Karlskrona.

Saab tecknar kontrakt om ubåt A26 samt halvtidsmodifiering av ubåtar i Gotlands-klass. Det totala ordervärdet uppgår till 8,6 miljarder kronor.

Sedan Saab tog över som ägare av varvet för ett år sedan har man anställt runt 100 personer och med dagens order växer personalbehovet.

Anställa många
Ann-Kristin Adolfsson som är affärsenhetschef på Saab Kockums i Karlskrona är övertygat om att man kommer att hitta den personal man söker men exakt hur många man behöver går hon inte in på.

Men det handlar om många, säger Saabs vd Håkan Buskhe:

– Det här kommer att innebära ett antal hundra nya anställda både i Malmö och Karlskrona.

Hemligheter
Mycket runt A26 är omgärdat av hemligheter men det talas bland annat om att ubåten ska kunna lasta av dykare under vatten och även kunna skicka ut en slags miniubåt.

– Det kommer att vara världens mest moderna ubåt som vi kommer att tillverka och leverera. Den är ju speciellt anpasad till svenska vatten men det går att förändra den till en exportversion. 

Projektet A26 har pågått under flera år och många gånger varit hotat men till hösten börjar produktionen.

Uppgifter från Saab om affären

Försvarets Materielverk, FMV, har beställt två nya ubåtar av typ A26 av Saab och även halvtidsmodifiering av två ubåtar av Gotlandsklass och generalöversyn och uppgradering av ledningssystem

Dagens beställning omfattar perioden 2015-2024 och det totala ordervärdet uppgår till 8,6 miljarder kronor.

A26 ska levereras till svenska marinen med start 2022 och avslutas 2024.

Ubåtarna i Gotlandsklassen ska levereras till FMV i slutet av 2018 respektive i slutet av 2019.

Den totala kostnaden för de båda ubåtarna A26 är 7,6 miljarder kronor men en order på 1,1 miljarder kronor har lagts sedan tidigare på bland annat delsystem.

Ordervärdet för modifieringen av ubåtarna i Gotlands-klassen är 2,1 miljarder kronor.

Sammanlagda ordervärdet är på 9,7 miljarder kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista