Blekinge har inte råd med Auschwitz

1:35 min

Antalet svenska högstadieelever som besöker koncentrationslägret Auschwitz har närapå fördubblats under de senaste 10 åren, men i Blekinge är det inga elever som reser dit längre.

– Ja, vi gjorde under några år årliga resor dit. Och det gjorde starkast intryck på barnen när de kom hem, säger Paul Lindqvist, tidigare rektor på Norrevångsskolan i Karlshams kommun.

Vad tror du händer när man låter bli att resa till sådana ställen?

– Ja faran är ju att vi glömmer det hemska som hände under andra världskriget och det får absolut inte hända, säger Paul Lindqvist.

Har inte råd
Koncentration-och förintelselägret Auschwitz-Birkenau ligger i Polen och var enligt Forum för levande historia det största och mest brutala nazityska lägret, där en miljon judar mördades. Genom guidade turer kan besökarna få veta vad som hände i lägret.

På de senaste tio åren har antalet svenska högstadieelever som besökt Auschwitz närapå fördubblats men i Blekinge har man inte längre råd att resa dit med eleverna.

Leta sponsorer
– Nej vi reser inte till Auschwitz längre och det har med ekonomin att göra. Jag kommer ihåg att när vi gjorde det så krävdes det rätt så mycket av oss lärare att vi skulle finansiera det här projektet genom att försöka hitta sponsorer, säger SO-lärare på Norrevångsskolan, Per Ahlqvist.

Oslagbart att åka dit
Skolbudgeten är för liten och lärarnas tid räcker inte till för att leta sponsorer. Istället försöker man hålla ämnet vid liv på vanliga lektioner.

De få skolor i Blekinge som ändå reser till ett koncentrationsläger väljer en billigare resa till ett mindre läger i närheten av Berlin, Sachsenhausen, där eleverna själva får läsa på skyltar. Men både Paul Lindqvist och Per Ahlqvist tycker att en resa till Auschwitz vore bäst.

– Det är oslagbart att få åka dit, det är det verkligen, säger Per Ahlqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista