Räddningstjänster kritiserar flytt av helikoptrar

1:19 min

Även inom räddningstjänsten finns det en oro för vad som händer om Sjöfartsverket flyttar sina helikoptrar från F17 i Kallinge.

I en skrivelse till verket skriver Mikael Augustsson (FP) och Kenneth Hake (S) som är ordförande för räddningstjänsterna i östra och västra Blekinge att de ser mycket allvarligt på de signaler som Sjöfartsverket skickar ut om flytt av verksamheten.

Ökad risk
Bland annat pekar de på att båttrafiken är intensiv i Blekinge skärgård och i Östersjöområdet som helhet, därför finns ökad risk för olyckor.

Mikael Augustsson menar att en flytt till exempelvis Visby skulle innebära en kraftig försämring för Blekinge och syd östra Östersjön.

Det var i maj som Sjöfartsverket meddelade att man inte vill hyra in sig i den nya helikopterhangaren som ska byggas på F17.

Vill vara kvar
Daniel Lindblad som är pressansvarig på Sjöfartsverket säger att verket inte alls planerar att lämna Ronneby, och att Visby inte är något alternativ över huvud taget.

– Visby är ju vår ordinarie bas, säger han.

Var Sjöfartsverket skulle ha sin helikopterbas istället vill han inte spekulera i, utan säger att man har till årsskiftet mellan 2017 och 2018 på sig att reda ut detta.

– Huvudalternativet är att vi ska vara kvar i Ronneby, men inte i det nybyggda området, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista