Se upp med maten i värmen

1:13 min

Värmen är här och med det följer också att du bör vara lite extra försiktig med hur länge du låter maten stå framme.

Står maten ute i värmen för länge finns det risk för att den blir dålig och gör dig sjuk.

– Man måste vara lite mer försiktig nu med tanke på värmen, mikroorganismerna växer snabbt. Efter att man har lagat maten så bör den stoppas in i kylskåpet så fort som möjligt, säger Iulia Ohlin, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Ronneby kommun.

Kött är det livsmedel som är mest känsligt och som man ska vara mest noga med. Vill det sig riktigt illa så kan du bli sjuk.

– Man kan faktiskt bli matförgiftad om det finns farliga mikroorganismer i produkten redan från början, säger hon. 

Utöver att inte låta maten stå ute i värmen upp emot fyra timmar så tipsar Iulia Ohlin också om att det är viktigt att ha en bra handhygien och att vara noga med att separera den färdiglagade och råa maten. Tänk även på att inte använda samma bestick när du tillagar maten som när du sedan lägger upp eller äter den.

Det är även viktigt att se till att maten blir tillräckligt mycket upphettad när du tillagar den. En hamburgare som är rosa i mitten är till exempel inte bra att äta, enligt miljö- och hälsoskyddsinspektör Iulia Ohlin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista