Fler ska varnas för varg och lodjur

1:23 min

Endast en av tio fåruppfödare i Blekinge har registrerat sig för att få varnings-sms om varg och lodjur. Det tycker Länsstyrelsen som skickar ut sms är för lite och kommer att arbeta mer aktivt med att få ut information.

- Vi tror att det är ett viktigt sätt att informera om att det finns varg i närheten. Sms-tjänsten finns för att informera djurägare att de ska öka tillsynen över sina djur. Vi hoppas att fler och fler ska ansluta sig, säger Markus Forslund, ansvarig för rovdjursförvaltningen på Länsstyrelsen i Blekinge.

Få djurägare känner till SMS-tjänsten
I Blekinge finns ungefär 500 fåruppfödare men det är endast 55 som är anslutna till länsstyrelsens sms tjänst som varnar för varg och lodjur i närheten. Alldeleds för lite tycker både länsstyrelsen och besiktningsmannen Bertil Larsson som åker ut på larm om rovdjur. Senast han fick rycka ut var igår natt.

- Jag åker dit och kostaterar att det är en hund och då blir det inget sms. Men det kunde ha varit en varg och då skulle ju de som är anslutna till det fått veta det, säger Bertil Larsson.

Dödade tiotal ankor
Bertil berättar att djuret som dödat ett tiotal ankor i ett hägn såg verkligen ut som en varg, men en varg hade varit något högre, svansen hade pekat neråt och han skulle inte ha kommit fram när Bertil tog fram ett koppel. Nu finns varghunden från Fågelmara hos Polisen som försöker hitta en ny ägare till honom.

Katatina Johansson har ett femtiotal får i Rödeby utanför Karlskrona. Hittills har hon bara fått ett sms. Det var då tio får dödades av en varg i Sandhamn i Karlskrona kommun.

- Det kändes bra att få det, jag var ute och kontrollerade stängsel och hade extra koll, säger Katarina Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista