Ny rekordtid i het kustjagare

2:07 min

I nära 30 graders värme startade 440 tävlande i årets upplaga av Kustjagaren. Men trots värmen lyder det nya banrekordet på tre timmar, sju minuter och 38 sekunder.

Mycket handlade om just värmen. Redan vid starten var det 27 grader i skuggan och att alla i de 220 två-mannalagen var tvungna att bära våtdräkt, gjorde inte hettan mindre jobbig.

När starten gått inleddes loppet med en löpsträcka på över åtta kilometer, något Nicklas Starkel kommenterade så här innan han skulle hoppa i vattnet för den fösta simsträckan.

– Det var faktiskt väldigt jobbig, men det är så när det är varmt, sa Nicklas innan han nöjd gav sig ner i det svalkande vattnet.

Väldigt varmt
Målgången var sedan på Stortorget i Karlskrona och på en ny rekordtid, tre timmar, sju minuter och 38 sekunder så kunde bröderna Lars och Johan Ekman springa i mål. Båda är rutinerade i den här tävlingsformen, men även de kände av trycket från solen berättar Lars Ekman.

– Det är väldigt varmt! Under den första löpningen på åtta kilometer kan man ha dräkten öppen, men på de lite kortare sträckorna blir det sedan åter väldigt varmt.

Taket nått
Det här var den tredje upplagan av kustjagaren och utvecklingen när det gäller antalet tävlande har gått spikrakt uppåt. Första året var man 120 lag, nu var man 220 och tävlingsansvarige Stefan Åsman känner att taket på sätt och vis är nått.

– Ja, det här är nog vad jag klarar av, annars måste vi bli fler som jobbar med det här.

Loppet består av 26 km löpning och 4 375 meters simning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista