Paråk bland Ålyckes äldre

7:22 min

Känslan att fara fram på en cykel med vinden i ansiktet och se naturen fara förbi är inte alla förunnat. Många av våra äldre får nöja sig med en stilla promenad i rullstolen, men inte de på äldreboendet Ålycke i Johannishus. För där har man införskaffat en parcykel.

I dag var det premiär för cykeltur vid Ålycke äldreboende i Johannishus. Det är äldreförvaltningen som har satsat pengar på att låta de äldre komma ut, och cykla.

Tanken med cykeln, som har plats för två personer, är att de äldre ska få komma ut på ett nytt sätt.

– Vi kände att det här blir en möjlighet för de äldre att komma ut på ett annat sätt, man kan komma ut längre än när man promenerar. Känslan av en frihet, säger Ann-Helen Erwing, enhetschef äldreomsorgen i Ronneby kommun.

Cykeln har två platser, den vänstra där någon i personalen sitter och det är den som styr cykeln. Sen finns det ett säte till höger med både skärhetsbälte, pedaler som spänns fast och ett styre som sitter fast.

Och om det blir jobbigt - ja då går en hjälpmotor in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista