Barn leker på en brygga. Foto: Hasse Holmberg/TT
Man kan träna sig på att vara lycklig menar Filip Fors som forskat i lycka.Foto: Hasse Holmberg/TT

Barn gör oss inte lyckligare

12 min

Att få barn gör oss mindre lyckliga. En tysk undersökning visar att 70 procent var mindre lyckliga efter att de fått barn än vad de var innan.

De flesta av oss tror att vi blir lyckligare av att skaffa barn. Men studien visar det motsatta. Vi upplever oss istället mindre lyckliga de första åren.

Mindre lyckliga
Tyska forskare har bett drygt 2 000 personer att värdera sin egen lycka både före och efter att det första barnet kommit. Och 70 procent sa sig vara mindre lyckliga efter att de fått barn än vad de var innan de fick barn.

Lyckoforskning
Filip Fors, sociolog från Umeå universitet, har forskat mycket på lycka och säger att många studier visar det här:

– Det man kan säga utifrån tidigare forskning, det finns ganska mycket studier på det här området, är att antingen händer det inte så mycket med människors lycka när man får barn, att den är ganska stabil, eller att man kan se en nedgång i lycka. Tvärtemot vad många tror så har barn ingen påverkan på människors lycka eller att den har en negativ effekt.

Lyssna på hela intervjun om vad som gör oss lyckliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista