Foto:Suicide Zero
P4 Blekinge är mycket stolta över priset. Foto: Suicide Zero

P4 Blekinge rapporterade bäst om självmord

7:16 min

P4 Blekinge tilldelas Suicide Zeros pris för bästa rapportering om självmord 2014, ett nyinstiftat pris.

Blekinge Läns Tidnings ledarskribent Erik Hultgren får också ett hedersomnämnande. Priset delas ut i ABF-huset i Stockholm på den internationella suicidpreventiva dagen den 10 september.

I motiveringen för priset till P4 Blekinge står:

"P4 Blekinge har på ett djupgående, ansvarsfullt och sakligt sätt belyst problematiken kring självmord ur en mängd vinklar. Den gedigna rapporteringen förklarar, punkterar myter, minskar stigmat kring psykisk ohälsa och åskådliggör på ett respektfullt sätt hur självmord drabbar. Sammantaget är P4 Blekinges rapportering mångfacetterad, väcker eftertanke och är något alla bör lyssna på för att sätta sig in i ett av Sveriges största samhällsproblem."

– Jag och hela stationen är mycket stolta över priset. Det känns fantastiskt att uppmärksammas för att vi vågade ta upp ett stort och tabubelagt problem som borde vara självklart att belysa, säger Peppe Alfiero, kanalchef P4 Blekinge.

Erik Hultgren tilldelas ett hedersomnämnande med motiveringen:

"Erik Hultgren har under flera år regelbundet analyserat, resonerat och rapporterat om självmord. Det har han gjort genom initierade, genomtänkta och mycket läsvärda texter på ledarplats. Juryn hoppas att Erik Hultgrens texter inspirerar fler ledarskribenter till att lyfta självmord som ett av Sveriges största och samtidigt ett av de minst uppmärksammade samhällsproblemen."

Priset delas ut för första gången och Alfred Skogberg, generalsekreterare för Suicide Zero förklarar varför man infört priset.

– Med priset vill vi öka medvetenheten om att det går utmärkt att rapportera om självmord om man följer WHO:s riktlinjer. Ska självmorden minska är det ett måste att journalister lyfter detta område på samma sätt som man lyfter annan samhällsproblematik.

Rapporteringen om självmord kunde genomföras tack vare Publiknätverket.

Här nedan kan du hitta alla intervjuer som publicerades under temaveckan om självmord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista