Fartyget Poseidon hemma i Sverige igen

2:35 min

Kustbevakningens fartyg Poseidon har hjälpt till att rädda över 5 000 flyktingar i Medelhavet. I förmiddags kom fartyget till hemmahamnen i Göteborg efter tre månader mitt i flyktingtragedin.

En strålande sol blänkte i Göta Älvs vatten när Poseidon lade till i Frihamnen i Göteborg. På kajen välkomnades fartyget och dess besättning av bland andra Kustbevakningens generaldirektör Lena Jönsson och inrikesminister Anders Ygeman, den sistnämnde fick också fästa Poseidons förtöjning.

– Det är en fantastisk insats som Kustbevakningen har gjort på Medelhavet, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Internationell operation
Hela sommaren har Kustbevakningens fartyg patrullerat havet mellan Libyen och Italien som en del i den internationella operationen Triton som drivs av EU:s gränskontrollmyndighet Frontex.

Även fartyg från bland annat Island och Norge deltar och har deltagit i liknande räddningsarbete.

Enligt Kustbevakningen har Poseidon varit med om att rädda närmare 5 300 personer som har försökt korsa Medelhavet.

– Vi har varit med och räddat folk från att drunkna. Vissa har varit mer eller mindre inlåsta under däck, säger Peo Allard som jobbar för Kustbevakningen i Karlskrona.

Döda under däck
Men alla går inte att rädda. I slutet av augusti upptäckte Kustbevakningen en träbåt där över 50 personer hade dött i ett utrymme under däck. Poseidons personal har beskrivit förhållandena i det trånga utrymmet som omänskliga.

Ett 40-tal poliser har varit ombord på Poseidon med uppgift att skydda fartyget och personalen och svara för säkerheten ombord. De har också arbetat med att identifiera organisatörer och försökt styrka eventuell inblandning i flyktingsmuggling.

Ett 30-tal personer som kan misstänkas för inblandning i människosmuggling har överlämnats till de italienska myndigheterna.

Fler insatser
Kustbevakningen planerar nu fler insatser för att försöka rädda liv i flyktingkrisens Europa. Mellan 1 oktober och 19 december kommer det finnas en svensk patrullbåt med besättning i vattnen mellan Grekland och Turkiet.

Uppdraget är att i Frontex Operation Poseidon stärka det grekiska gränsskyddet och förhindra att människor dör till sjöss.

Förhandlingar pågår även med Frontex om ett nytt deltagande för Kustbevakningsflyget vilket i så fall väntas äga rum i början av 2016.

Kustbevakningen hade ett flyg på plats i Medelhavsområdet senast våren 2014.