Sju kvadratmeter kostar halva studiebidraget

1:50 min

Studenter som bor i det gamla fängelset i Karlskrona får betala nästan 6 000 kronor i månaden för ett rum på sju kvadratmeter. Den dyra hyran gör att över halva studiebidraget går till hyran.

Victoria Vucic som är vice kårordförande i Blekinge studentkår tycker att hela situationen är absurd.

–Att betala 5 700  för ett sådant litet rum är helt galet, säger hon.

Inte råd
Victoria Vucic menar att som student har man egentligen inte råd till ett sådant boende, men hon förstår att folk gör det för att det finns ingenstans att ta vägen och som student vill man påbörja sina studier.

Som heltidsstudent utan barn får du ut 9 950 kronor i månaden och om du bor i en av de ombyggda fängelsecellerna i Karlskrona blir det bara runt 4 000 kronor över i månaden till mat, studentlitteratur och nöjen.

Inget tillstånd
P4 Blekinge har tidigare berättat att fastighetsbolaget som äger det gamla fängelset inte har tillstånd för att använda det som studentboende, eftersom bygglovet har gått ut.

Vi har sökt Niclas Adler som är styrelseordförande i bolaget utan resultat.

Från kommunens sida är det kommunalrådet Magnus Larsson (C) inte förvånad över de höga priserna.

– Det är en brist på lägenheter och det är ju många som efterfrågar studentboenden. Då ökar priserna och en del boenden har ju uppenbarligen blivit väldigt dyra, säger han.

Akut brist
Kommunen har den senaste tiden jobbat med bland annat fastighetsägare och studentkåren för att försöka lösa den akuta bostadsbristen.

– Vi har vädjat till allmänheten att ställa upp med rum och stugor och vad man kan ha till hands som är lämpligt att hyra ut till studenter, säger Magnus Larsson.