Riksdagspolitiker skolkar från styret av kommunerna

4:06 min

Länets riksdagspolitiker har ett lågt deltagande i den lokala politiken. P4 Blekinges granskning visar att flera av dem går på långt färre än hälften av mötena i kommunfullmäktige varje år.      


Suzanne Svensson är en av fem politiker i Blekinge som inte bara sitter i Sveriges lagstiftande församling, riksdagen, utan som också är invald i kommunfullmäktige i Karlshamn där hon bor. 

35 procents närvaro
Karlshamnsborna har därmed gett henne förtroendet att delta i beslutsfattandet gällande de stora övergripande frågorna som rör Karlshamns framtid.

Frågan är hur väl hon klarar den uppgiften för hon är sällan är på plats.

Suzanne Svensson har varit på 35 procent av kommunfullmäktigemötena sedan hon blev invald i riksdagen år 2010. Hon har varit på mellan två och fyra möten per år, med undantag av sitt första år i riksdagen då hon gick på sju fullmäktigesammanträden.

Hennes närvaro är långt under de 70 procent som kommunrevisorerna i Ernst och Young anser krävs för att en ledamot ska klara av ett kommunpolitiskt uppdrag på ett fullgott sätt.

För långa dagar
Enligt Suzanne Svensson är hon uppbunden i riksdagen fyra dagar i veckan eftersom hon sitter med i EU-nämnden och tidigare handlade det om många företagsbesök.

– Jag har oftast åkt upp till Stockholm på måndagskvällen när fullmäktige är i Karlshamn eftersom det blir till att gå upp klockan fyra annars för att ta sig från Karlshamn till riksdagen och då blir dagen för lång, säger hon.

Tycker du att din låga närvaro i fullmäktige är rimlig?

– Egentligen inte. Men det får jag väl diskutera med min kommunförening i så fall, säger hon.  

Vad har Socialdemokraterna i Karlshamn sagt om din frånvaro?

– Inget. Det har vi inte diskuterat.

Inget svar
Vår genomgång visar att Sverigedemokraten Richard Jomshof hade högst frånvaro av Blekinges riksdagsledamöter i kommunfullmäktige förra mandatperioden, 2010 till 2014.

Jomshof var bara med på åtta av 44 möten i Karlskrona. Efter valet ifjol arbetar Richard Jomshof nu som partisekreterare för partiet i Stockholm och han har lämnat sin stol i Karlskronas fullmäktige.

Engblom avgick
Moderaten Annicka Engblom har velat fram och tillbaka med sitt fullmäktigeuppdrag i Karlskrona. Efter att bara ha varit på fyra möten under ett och ett halvt år avgick hon i juni 2011. 

– Jag lämnade fullmäktige eftersom jag inte hade tid att sitta där. 

Sedan valet förra hösten är Annicka Engblom dock tillbaka igen. 

– Partiet placerade mig högt upp på valsedeln till kommunen. Då är det svårt att säga nej. Men jag har ännu mindre tid nu, säger hon. 

S-politikern Magnus Manhammar har liksom Annicka Engblom inte varit på något fullmäktige i Karlskrona i år.

– Jag har inte en chans att hinna. Mötena ligger på samma tid som det är votering i riksdagen, säger han.   

Sölvesborg i topp
Det är riksdagsmännen från Sölvesborg som har högst närvaro i fullmäktige. Peter Jeppsson (S) och Jimmie Åkesson (SD) har båda varit på drygt hälften av fullmäktigemötena i Sölvesborg sedan 2010.

De har därmed bättre närvaro än de andra på riksdagens Blekingebänk, men ganska låg närvaro jämfört med majoriteten av kommunernas politiker.

Gå på möten eller avgå!
När vi frågar vad folk på stan tycker om riksdagsledamöternas låga närvaro i den lokala politiken är svaret entydigt.

15-åriga Cassandra Andersson som sitter på ett fik i Karlskrona sammanfattar vad de flesta vi möter tycks mena.

– Har man inte tid att gå på mötena så bör man inte sitta kvar, säger hon.