Gamla fängelsets ägare krävs på avgift

2:56 min

Fastighetsbolaget som äger det gamla fängelset i Karlskrona krävs på 65 000 kronor i sanktionsavgift. Detta för att de inte uppfyller kommunens krav på bland annat brandsäkerhet.

Det bor ett femtiotal studenter i det gamla fängelset i Karlskrona. Detta trots att fastighetsbolaget som äger huset inte uppfyller kommunens krav för att använda det som studentboende.

Det saknas bland annat permanenta utrymningsvägar om det skulle börja brinna. Nu står en byggnadsställning utanför huset som en tillfällig utrymningsväg.

Även hiss saknas för att boendet ska vara tillgängligt för alla.

Ny inspektion
Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutade därför idag att kräva Niclas Adler som är ordförande i fastighetsbolaget på en sanktionsavgift på 65 000 kronor. Vi har sökt Niclas Adler för en kommentar utan resultat.

Det är även det kommunen ska göra nu. De ska även göra en ny inspektion i det gamla fängelset.

– Är det fortfarande inte åtgärdat då, blir det ett nytt ärende för nämnden, säger Magnus Larsson (C) ordförande i miljö- och byggnadsnämnden och tillägger att det då kan bli tal om en ännu högre sanktionsavgift.

Studenter ovissa
När P4 Blekinge besöker det gamla fängelset stöter vi på BTH-studenten Anthony Chavez som bor där. Han vet inte ens om att Vita Briggen inte har något tillstånd för att bedriva studentboende.

– Utrymningsvägarna består av ståltrappor och plank som inte sitter fast. Det är lite läskigt att gå på dem. Det vinglar åt alla möjliga håll och det är lite obehagligt, säger han.