Magnus Manhammar (S) lämnar kommunfullmäktige

3:37 min

Riksdagspolitikern Magnus Manhammar (S) lämnar kommunfullmäktige i Karlskrona. Annicka Engblom (M) kan komma att göra likadant.

Båda sitter i riksdagen och säger att deras riksdagsuppdrag krockar med uppdraget som ledamot i den lokala politiken.

– Jag tycker att det är viktigt att ha tid för de uppdragen man har, ordentligt med tid, och då tror jag att det är bättre att ha ett fåtal uppdrag, säger Magnus Manhammar som lämnade in sin avskedsansökan i går förmiddag.

Uppbunden av riksdagen
Magnus Manhammar är rutinerad som socialdemokratisk kommunpolitiker i Karlskrona. Han har flera mandatperioder bakom sig. Efter förra höstens val har han tagit plats på Blekingebänken i Sveriges riksdag. Han sitter i riksdagens arbetsmarknadsutskott och är uppbunden av arbete i riksdagen på torsdagar.

Fullmäktige i Karlskrona hålls samma dag och på samma tid. Därför har Manhammar inte kunnat gå på något av de sju fullmäktigesammanträdena som har varit i Karlskrona sedan årsskiftet.

– Det känns tråkigt. Samtidigt har jag sagt till kommunens ledning att jag inte kan närvara redan från början eftersom det är voteringsdag i riksdagen.

Markkontakt
Beslutet att hoppa av från uppdraget som ledamot har vuxit fram, egentligen bestämde han sig redan i början på sommaren, säger han.

Magnus Manhammar är inte orolig för att avhoppet ska leda till att han tappar markkontakten med gräsrötterna hemma i Karlskrona:

– Jag är aktiv i kommunpolitiken ändå varje vecka som ordförande för S-föreningen i Karlskrona.

Vad säger du då till de 392 väljare i Karlskrona som har personröstat in dig i kommunfullmäktige. Känner du att du sviker dem?

– Nej, inte alls faktiskt. För demokratin är det bättre att man delar på uppdragen.

Richard Jomshof (SD) bestämde sig för att lämna Karlskronas kommunfullmäktige direkt efter valet förra hösten. Och den tredje riksdagsledamoten från Karlskrona, Annicka Engblom (M) funderar på att avgå hon också.

Har fått mer att göra
Annicka Engblom tyckte att det blev för mycket att både sitta i riksdagen och fullmäktige 2011 och hoppade redan då av från fullmäktige. I valet i september ifjol röstades hon åter in i både riksdag och fullmäktige.

Så här säger hon om varför hon tackade ja till comeback i kommunpolitiken, trots att det inte gick så bra att kombinera de båda uppdragen några år tidigare:

– Man måste hela tiden överväga över vad man räcker till. Jag sitter nu i det mest arbetsbelastade utskottet i riksdagen, konstitutionsutskottet. Jag är dessutom ordförande i Nordiska rådet och för Moderatkvinnorna på nationell nivå. Jag har alltså mer att göra nu än den förra mandatperioden, säger hon.

När vi frågar Annicka Engblom när det är tänkbart att hon bestämmer sig för om hon ska sitta kvar som ledamot i fullmäktige eller inte får vi följande svar:

– Det beror på när vi får möjlighet att träffas i fullmäktigegruppen, men jag skulle tro att det är inom de närmaste månaderna, säger hon.