Flyggeneralen Micael Bydén blir ny ÖB

2:15 min

Flyggeneralen Micael Bydén blir ny överbefälhavare. Och på F17 i Kallinge är man mycket glad över beskedet.

Att flygvapenchef Micael Bydén blir ny överbefälhavare välkomnas på F 17 i Kallinge.

Man är mycket glad över beslutet men menar att man även var nöjda med förra ÖB Sverker Göransson, säger Kent Löving informationsansvarig.

Och han påpekar att man inte tror att det kommer att påverka F17 utan att alla tre vapengrenarna kommer att behandlas likvärdigt.

Före Micael Bydén har det bara funnits två ÖB som varit från flygvapnet.

Micael Bydén har varit chef för flygvapnet sedan 2012.

Han är 51 år gammal och är enligt Ekots källor en tydlig och bra chef - något som är helt nödvändigt för en överbefälhavare.

Han startade sin militära karriär som Gripenpilot och har därefter bland annat varit chef för helikopterflottiljen och flygattaché i Washington.

Att just flygvapenchefen blir ny ÖB är i sig inte konstigt. Nuvarande ÖB, Sverker Göranson, kommer från armén och förra ÖB Håkan Syrén kom från marinen.

I en stor organisation som Försvarsmakten där balans mellan vapengrenarna är viktig så är det nödvändigt att personal från alla vapenslag får chansen att leda organisationen.

Utåt är Micael Bydén en general som har lätt att tala med medier och som gärna skapar goda personliga relationer. Bland politiker ses han som kompetent, lugn och förtroendeingivande.

Dessutom, när försvaret just är på väg att skaffa nya Jas 39 Gripenplan och det finns förhoppningar om att exportera planet till ännu fler länder så passar det bra med en flygvapengeneral som ÖB som kan tala för det.