Många missar mammografi

1:46 min

Två av tio kvinnor som kallas till mammografi dyker inte upp. I Blekinge är det kvinnor som kallas för första gången och invandrarkvinnor som missar mammografi.

Det vill landstinget ändra på och skickar numera en påminnelse och en förklarande broschyr på flera språk om vikten av att göra testet för att upptäcka cancer på ett tidigt stadium för att kunna rädda liv.

Mammografin livsavgörande
En av dem som är glad att hon gick då hon blev kallad är Lotta Karlsson från Olofström. Mammografin visade nämligen att hon hade bröstcancer.

– Det var livsavgörande för mig, säger Lotta Karlsson.

Men två av tio kvinnor som kallas till mammografi dyker aldrig upp. Enligt Unilabs som gör mammografiundersökningarna är det två stora grupper som missar mammografin.

40-åringarna dyker inte upp
Den ena är utlandsfödda kvinnor, något man vetat länge, men det finns numera ytterligare en stor grupp som missar mammografi och det är de som kallas för första gången, alltså 40-åringarna. 

- Barnens aktiviteter och mycket generellt, gör att kvinnan bortprioriterar sig själv, säger Petra Slättsjö Gunnarsson på Radiologi Unilabs.

Når 1000 fler
Landstinger Blekinge har i ett par år nu arbetat aktivt för att få fler kvinnor att komma till mammografin. Något som givit resultat. Idag är det 1000 fler som kommer till mammografin när de får en kallelse jämfört med hur det såg ut för tre år sedan.