Jeppsson (S) tar strid för riksdagskollegor i öst

- Jag ska ta upp frågan med distriktsstyrelsen i mitt parti, säger han.  


Diskussionen om att byta mötesdag i Karlskrona från torsdag till måndag har förts länge. Annicka Engblom lyfte frågan redan för flera år sen.

- Det har varit rätt trögt kan jag säga. Diskussionen har lyfts många gånger, men har dött ner varje gång igen.

Många olika hänsyn
Hon har inte kommit någon vart. Motargumenten är flera.

– Det är en hel apparat att flytta både med lokaler och mötestider och många som sitter i kommunfullmäktige har ju andra engagemang som kräver tid, säger hon. 

Annicka Engblom och Magnus Manhammar välkomnar stödet från Peter Jeppsson, kollegan på Blekingebänken i riksdagen från västra Blekinge.

- Det jag kan göra är att försöka sprida kunskapen att det är viktigt för riksdagsledamöterna i Karlskrona att också kunna ha kopplingen till fullmäktiges arbete, säger han. 

Förbättring
Situationen med möten som krockar har lett till att Magnus Manhammar  har lämnat in sin avskedsansökan. Han lämnar fullmäktige. Även Annicka Engblom funderar på att göra det. Ändå är båda måna om att frågan aktualiseras.

- Även om det skulle dröja ett par år innan en förändring kan bli verklighet så skulle en ny mötesdag förbättra situationen för riksdagsledamöter på sikt, säger Annicka Engblom. Hon skriver på en motion om ny mötesdag och hoppas att resten av politikerna i Karlskrona ska gå med på en förändring.

Liten sannolikhet
Det är kommunfullmäktiges presidium som har ansvaret för att det ska gå att genomföra kommunfullmäktige med hög närvaro bland ledamöterna. Presidiet i Karlskrona leds av Rikard Jönsson (S). Hans bedömning är att det inte kommer att bli lätt för riksdagspolitikerna att få igenom sitt förslag.

- Vi har två i riksdagen och 73 till att ta hänsyn till. Och då är ju inte sannolikheten så stor att en ny mötesdag passar alla de andra politikerna, säger han.