Hästprylar i Blekinge görs av oskyddade arbetare i Indien

2:07 min

Ridsportutrustning som indiska arbetare tillverkar med hjälp av kemikalier, men utan skyddsutrustning, köps in av svenska ridsportföretag, bland andra Karlskronabaserade Globus Sport.

Karlskronabaserade Globus Sport är en grossist för ridsportsutrustning med nära 50 års erfarenhet i branschen och deras artiklar finns i många svenska ridsportsbutiker

Ett garveri i Indien tillverkar träns till svenska Globus Sport. Garveriet säger att de använder vegetabilisk garvningen, en procedur med mindre farliga kemikalier. 

Mörk lokal
Kaliber i P1 besöker fabriken och möter en stor mörk lokal där det finns fullt av murade gropar i golvet. Ungefär två gånger två meter breda och en och en halv meter djupa. Groparna är halvfyllda med en brunaktig sörjig vätska och mellan groparna ligger spångar.

I en av garvgroparna står två barfota män i t-shirt och shorts och trampar på hudarna i groparna. Vilken typ av kemikalier som används får vi inte veta.

Aldrig går barfota
Åke Lindström är produktionschef på Ternsjö Garveri utanför Uppsala och har jobbat i branschen i 40 år. Han är förvånad när han hör om metoden att använda människor i garvgropen. Han tror att förklaringen beror på att maskiner är dyra.

– Oavsett vad som finns i gropen så ska man aldrig gå i barfota. Det tas ju upp av fötterna. De hade kunnat använda en pinne att trycka på hudarna med istället. Det är en fruktansvärt dålig arbetsmiljö, säger Åke Lindström.

För små
Globus Sport menar att de är för små för att påverka. 

– Vi var där och tittade en gång och jag frågade honom men de ställde sig lite frågande till vilken skyddsutrustning de skulle ha, säger Franceska Seelig, vd för Globus i Karlskrona.

– Nej, det är klart att det inte är okej, det kan jag inte säga. Men jag har väldigt svårt att påverka det mer än att jag kan påtala hur det borde fungera, säger Franceska Seelig.