Säkra sedlar - snart i en plånbok nära dig

1:38 min

Efter 30 år är det dags att uppdatera sedlarna i Sverige. Den främsta orsaken till att Greta Garbo och Ingmar Bergman nu dyker upp i plånboken i oktober är ökad säkerhet.

Det gäller att ligga steget före sedelförfalskarna, förklarar Mårten Gomer, sedelteknisk expert på Riksbanken.

– Vi ser i omvärlden hur framförallt de stora valutorna är attackerade med falska sedlar. Vi ser även att euron, dollarn och pundet uppgraderar sin säkerhet. Vi vill inte bli mål för de här förfalskarna och så gäller det att hänga med. Blir det för svårt att förfalska andra valutor kan den svenska valutan bli attraktiv och det vill vi undvika, säger han.

Säkerhetsnivå
De nya svenska sedlarna måste ha en säkerhetsnivå i världsklass, menar Mårten Gomer. Sedlarna har nio säkerhetsdetaljer varav sju är samma som tidigare. Två är helt nya.

Den ena är en tryckdetalj med pigment som ger en specifik färgskiftning. Den andra är ett säkerhetsband med tre små fönster där bilden växlar mellan en kungakrona och texten "kr" när sedeln vickas.

Beprövad teknik
Det bygger visserligen på gammal beprövad teknik där linser fokuserar på och förstorar upp symboler på sedelns baksida. Men på den här mikronivån är den väldigt svårt att imitera.

Oavsett hur många och hur avancerade säkerhetsdetaljer som finns är det i slutändan den som använder kontanterna som måste kontrollera att sedeln är äkta.

Förfalskare lata
– Allt går ju att förfalska, och allting går säkert att imitera. Men om vi tittar på andra valutor så ser vi att förfalskare är ganska lata, de gör inte mer än vad de verkligen behöver, säger Mårten Gomer.

Akilleshälen är att folk inte tittar på sedlarna när de tar emot dem. Då kan man nog riskera att ta emot en falsk sedel. Men de här sedlarna, om du bara tittar på dem, så ser du snabbt att de är äkta.